تولید برق ارزان

حلقه‌ های مفقوده تولید برق ارزان قیمت در کشور

کمبود سوخت های فسیلی در جهان موضوع مهمی بوده که باعث تمایل کشورهای توسعه یافته به استفاده از نیروگاه ها و راکتورهای هسته ای برای تولید برق ارزان قیمت شده است، موضوعی که اما به نظر می رسد هنوز در کشورما آنگونه که باید و شاید مدنظر قرار نگرفته است.

به گزارش تی وی صمت، الهام صادقی: تجربه قطعی برق در تابستان گذشته و البته برخی دیگر از روزهای سال نشان می دهد؛ باید در کنار نیروگاه های موجود که نیاز به سوخت فسیلی دارد، به دنبال استفاده از انرژی های نو برای جبران برخی کمبودها در این زمینه بود، تا مانع از تکرار تجربه خاموشی های طولانی مدت در اغلب مناطق کشور در فصول مختلف سال شد، آنچه که ذهن همه را معطوف به استفاده از انرژی هسته ای در تولید برق ارزان می کند.

سهم برق هسته ‌ای در سبد برق کشور

براین اساس شاید این سئوال مطرح شود که به واقع این انرژی چه سهمی در تولید برق مورد نیاز ایران دارد؟ مروری بر اطلاعات منتشر شده در این زمینه نشان می دهد؛ سهم برق هسته‌ای در سبد برق کشورمان عدد و رقمی بالغ بر ۱٫۲ درصد برآورد می شود.

آن هم در شرایطی که شاهد هستیم، در دنیا کشورهایی که دارای این فناوری هستند یا توانسته اند بخشی از فناوری مذکور را وارد کنند، نقدار نقشی که انرژی هسته ای در تامین برق مورد استفاده شان دارد، عددی قابل توجه بوده که بسیار بیشتر از کشور ما است.

شاید جالب باشد بدانید که طبق گزارش های انجمن جهانی هسته ای بدون احتساب نیروگاه هایی که در منطقه خاور میانه در حال ساخت است، در بیش از ۳۰ کشور جهان ۴۴۰ نیروگاه در این زمینه فعالیت دارند و برآوردها نشان می دهد، تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی نیروگاه های اشاره شده توانسته اند ۳۹۰ هزار مگاوات برق تولید کند. رقمی که ۷٫۸ برابر مصرف کشورما بوده است.

علاوه براین باید بیان کرد؛ در میان کشورهای اشاره شده، فرانسه بیش از ۷۱ درصد برق مورد نیازش را از طریق نیروگاه های هسته ای که دارد تامین می کند و این رقم برای کشورهای اوکراین، اسلواکی، مجارستان، بلژیک به ترتیب ۵۴، ۵۴، ۴۹ ،۴۸ است.

این درحالی بوده که قرار است با تکمیل شدن نیروگاه‌های دو و سه بوشهر سهم برق هسته ای تولید شده در شبکه توزیع برق ایران به سه هزار مگاوات برسد که البته گفته می شود، روند ساخت این نیروگاه ها در سال ۱۴۰۲ به اتمام خواهد رسید و بنابراین همچنان سهم برق هسته ای در کشورمان رقم ناچیزی است.

ارزان ترین برقی که در جهان تولید می شود

براین اساس می توان گفت؛ در شرایطی که اکنون تعداد قابل توجهی از کشورهای توسعه یافته جهان با پیروی از هدفگذاری هایشان در زمینه زیست محیطی و برای کم کردن وابستگی به استفاده از انواع سوخت های فسیلی، همچنین داشتن واکنش مناسب برای مقابله با شوک قیمتی در زمینه افزایش بهای سوخت های فسیلی به سراغ بهره گیری از انرژی هسته رفته اند، اما همانطور که عنوان شد ایران هنوز در این زمینه در قدم های نخست به سر می برد و باید به طور جدی برای بهره بردن از انرژی های پاک و هسته ای برنامه ریزی کند.

در این مقوله نکته قابل توجه دیگر این است که شاخص های مربوط به بحث هزینه همتراز شده انرژی نشان می دهد، ارزان ترین برقی که در جهان تولید و به شبکه برق مورد استفاده اضافه می شود، حداقل تا به امروز مربوط به نیروگاه‌ های هسته ای بوده است، زیرا که هزینه مورد نیاز جهت سرمایه‌ گذاری در واحدهای نیروگاه های هسته ای در مقایسه با واحدهای گازی به مراتب بسیار کمتر بوده، آنچه که عسگر سرمست، کارشناس حوزه انرژی هم به آن اشاره کرده است.

در نظر گرفتن افق ۲۰ ساله

در این میان باید عنوان کرد تیرماه گذشته رضا اردکانیان، وزیر وقت نیرو این وعده را داده بود که سهم برق هسته ‌ای در سبد انرژی کشور تا ۲۰ سال آینده به عبارتی سال ۱۴۲۰به رقمی معادل هشت هزار و ۴۰۰ مگاوات برسد، با این وجود حداقل در حال حاضر وابستگی قابل توجه کشورمان به گاز طبیعی جهت تولید شدن برق خود از مشکلاتی بوده که باعث بروز بحران هایی در زمینه تولید انرژی مذکور در برخی از ایام سال شده است. موضوعی که همه ما از آن مطلع هستیم.

البته در این خصوص برخی از کارشناسان معتقدند که چالش هایی که در زمینه تامین برق از طریق انرژی های نو از جمله نیروگاه های هسته ای ما با آن مواجه هستیم به میزان قابل توجهی از برجام هسته ای اثرپذیرفته است، با این وجود باید به موضوع دیگری نیز توجه داشت، اینکه یکی دو دولت اخیر بیشتر تمایل به جذب سرمایه گذار خارجی در زمینه برق حرارتی داشت و براین اساس به برق هسته ای چندان توجهی نداشت.

برجام و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای

این در حالی است که باید به یاد داشت ساخت و راه اندازی راکتورهای هسته ‌ای جهت تولید برق یکی از قابل توجه ترین منبع هایی بوده که در زیر مجموعه استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای جای می گیرد با این وجود در کنار سایر عوامل شاید مساله تحریم و برجام یکی از مسائلی بوده که موجب شده تا متولیان امر چندان برنامه ریزی دقیقی در این زمینه نداشته باشند.

اکنون اما با توجه به شرایط موجود و گفت و گوهای در حال انجام در وین شاید بتوان امید داشت با دستیابی به توافقی سازنده و برداشته شدن علت هایی که برخی ها از آنها به عنوان توجیحات در زمینه بی توجهی به برق ارزان قیمت در کشور یاد می کنند، شاید بتوان امیدوار بود تا در بازه زمانی نه چندان طولانی شاهد دستیابی به برق ارزان قیمت از انرژی هسته ای و سایر انرژی های پاک باشیم.

Atlasarzdigital new2

Loading